Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tekniska Verkens vd Charlotta Sund berättar om solparken Foto: SVT/Jeppe Gustafsson

El till 2300 villor – snart invigs Sveriges största solcellspark

Uppdaterad
Publicerad
Snart invigs Sveriges största solcellspark precis bredvid E4:an i Linköping. Men frågan är hur länge – eller om – den får vara störst?

Solcellsparken vid Gärstadverket har 30 000 solpaneler vilket ger en yta stor som 22 fotbollsplaner. Det ger i sin tur en årsproduktion av el som motsvarar hushållselen för 2 300 villor, ca 11,5 GWh. Om det räcker för att få vara Sveriges största solpark åtminstone ett tag är oklart.

– Beslutet att bygga parken togs i höstas. Den gick snabbare att bygga än vad jag trodde och då har vi ändå en pandemi. Utrustningen kommer från Kina så bara att få hit grejerna har varit en utmaning, säger Charlotta Sund vd på Tekniska Verken i Linköping. Det kommunala bolaget är delägare i solparken.

Race mot Strängnäs

I Strängnäs pågår också ett solcellsparksbygge med en effekt på 20 MW – Linköpings är på 12 MW. Båda projekten planerar för invigning tidig i höst.

– Det viktigaste är att det är en stor solelsanläggning här i vår regionen, säger Charlotta Sund.

Se solparken från ovan och hör vd:n berätta mer i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer