Livsmedelshandlaren tipsar om vad du ska ha hemma för att klara ett längre elavbrott. Foto: Patrik Widegren/SVT

Långvariga elavbrott svider om du inte är förberedd

Publicerad

Sverige drabbas regelbundet av längre elavbrott med stora problem både för den enskilde och för samhället i stort. SVT kommer under några dagar granska hur vanligt det är med strömavbrott i Sverige, var hoten mot elförsörjningen finns och hur väl förberedda vi är att klara oss.

Vår granskning visar att i 42 av Sveriges kommuner har mer än var fjärde kund minst fyra elavbrott under 2017. Två av dessa kommuner finns här i vårt område, Gotland och Valdemarsvik.

Handlare drabbas

Att bli utan ström kan i bästa fall vara lite irriterande. Men i andra fall blir det något mycket mer.

– Ja utan ström, då var det ju mörkt. I dubbel bemärkelse, säger Mats Runander.

Han driver en livsmedelsbutik utanför Visby och var en av många företagare som drabbades av strömavbrott förra sommaren. Det var under ett långvarigt servicearbete på Vattenfalls kontrollstation som hela Gotland blev strömlöst vid tolv tillfällen. Vissa dagar försvann strömmen flera gånger.

– Det är allvarligt varje gång det blir strömavbrott eftersom vi då måste tömma butiken på kunder. Då försvinner ju försäljningen, säger Mats och pekar på en stor frys som står inne i butiken.

Frysen havererade

– Vi fick ett haveri på den här frysen. Den trodde att det var 28 minusgrader i skåpet medan det i själva verket var plus 28 grader, säger han.

SVT har tittat närmare på elförsörjningen i Sverige, däribland Östergötland och Gotland. Undersökningen visar att det är långt till en situation helt utan strömavbrott för vissa områden. Under 2017 drabbades nära 41 procent av Gotlänningarna av minst fyra strömavbrott. En annan kommun i vårt område som sticker ut är Valdemarsvik där drygt 27 procent av befolkningen fick minst fyra avbrott samma år.

Förberedda

Ett långvarigt strömavbrott kan vara förödande för vissa. Mats Runander tycker att vi som privatpersoner borde vara lite mer förberedda.

– Hur länge ett strömavbrott varar vet man ju inte så det är nog rätt bra att vara förberedd. Det är ganska enkelt att köpa hem lite konserver och se till att ha tändvätska och andra grejer hemma . Det behöver inte vara ett fullproppat skafferi för att man ska klara sig. Men man måste vara lite förberedd, mentalt om inte annat, säger Mats Runander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet