Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan bli väntetid vid laddplatserna för de som inte kan ladda på natten. Hör Patrick Dahl, verksamhetsledare på energicentrum Gotland, om situationen på ön. Foto: SVT

Fler elbilar på färjan till Gotland – risk för kö vid laddstolparna i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet laddbara personbilar växer snabbt i Sverige. Det här ställer krav på att det finns tillgång till publika laddare, inte minst på platser där dit det kommer många besökare. Gotland är en sådan plats och om många väljer att ta elbilen på semestern så kan det bli kö.

På Gotland räknar man med att det finns cirka 250 publika laddpunkter. Det räcker i nuläget för den bofasta befolkningen och besökare under lågsäsong. Men när befolkningen fördubblas under sommaren då blir läget ett annat.

– Vi har sett en uppgång i antalet laddningsbara fordon som kommer med färjorna, säger Patrick Dahl, som är verksamhetsledare på Energicentrum Gotland, som drivs av Region Gotland.

Utbyggd laddkapacitet på flera håll

Det är svårt för honom att uppskatta hur många sådana här fordon som kan dyka upp i sommar, men fler laddare kommer att dyka upp.

– Flera av destinationerna, hotell och andra, har byggt ut sin laddkapacitet. Jag hoppas att det är nog, säger Patrick Dahl.

Antalet laddbara bilar har ökat kraftigt i Sverige. Bara de senaste två åren har antalet gått från 77,000 st i början av 2020, till drygt 370,000 hittills under år 2022. Men antalet laddpunkter har inte utvecklats lika snabbt.

Se mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.