Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elbolags kundtjänst utbildas i krishantering: ”Vi möter människor med stor ångest” Foto: SVT

Elbolags kundtjänst utbildas i krishantering: ”Vi möter människor med stor oro”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet samtal till kundtjänsten på elbolaget Bixia ökade under en period med omkring 10 000 samtal. All personal har nu fått en utbildning i att möta människor i kris.

– Många kunder uttrycker oro och ångest över att inte kunna reda ut sin ekonomi. I ett fall har vi kontaktat polisen när en person uttryckte tankar på att ta sitt liv, säger Kyra Nilsson, chef för kundcentret på det lokala elbolaget Bixia i Linköping.

Trots att Bixias kundcenter har fördubblat antalet personer som tar emot samtal, och trots mycket övertid, är det svårt för personalen att räcka till under de stora topparna när många kunder vill ha kontakt samtidigt.

– Det har ringt så mycket att vi i perioder fått långa väntetider. Därför har vi även haft en jättestor ökning av mejl. Vi hanterar tiotusentals mejl varje månad, säger Kyra Nilsson.

Ekonomin i stort

Samtalen handlar inte bara om elräkningar utan om ekonomin i stort.

– Många kunder har en stor generell ekonomisk oro och vi blir ju den som kunden kan prata med om det här. Vi har nu utbildat all personal i krishantering och hur man bemöter människor i kris.

I ett fall har personalen även kontaktat polisen på grund av oro för att en kund skulle ta sitt liv.

– Det har hänt vid ett tillfälle, att en person uttryckte sådan oro för att inte kunna reda ut ekonomin, att man inte orkar mer. Då slog vi larm till polisen och vi har även hänvisat människor till vården.

”Väldigt tuffa samtal”

Hon berättar att situationen är påfrestande för personalen som har stor förståelse för kunderna som ringer in.

– Det tuffaste är ju att möta människor som kanske inte kan bo kvar i sitt hem. Vi blir ventilen där kunderna pyser. Det finns också de som blir arga och tar ut sin vrede på personen som svarar i telefon, och till och med hotar. Det kan vara väldigt tuffa samtal, men personalen är fantastisk och vi stöttar varandra, säger Kyra Nilsson.

Den kraftigaste ökningen av antalet inkomna samtal skedde under hösten och är en jämförelse mellan åren 2021 och 2022. Kundtjänsten har ökat från cirka 10 personer till 20 personer. Bixia är ett elbolag som ägs av Tekniska verken i Linköping.

• Mind Självmordslinje: mind.se (chatt) eller tel 90101 kl 00-24

• Mind Äldretelefonen: 020-222233

• BRIS: Tel 116 111

• Jourhavande medmänniska (Röda korset): Tel 08-7021680

• Jourhavande präst: Tel 112, kl 21-06

• SPES: Tel 020-181800 kl 19-22

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet