Arkivbild. I dagsläget är brandrisken mycket stor på Gotland. Foto: Jessica Gow/TT

Nu råder eldningsförbud på Gotland

Publicerad

Från och med måndagskvällen började eldningsförbud råda på Gotland. Det meddelar länsstyrelsen på sin hemsida.

Det är med anledning av den mycket stora brandrisken på Gotland som Länsstyrelsen Gotland tog beslut om eldningsförbud. På måndagen, 26 juli, klockan 18.00 började förbudet gälla.

– Det är en förebyggande åtgärd för att minska risken för bränder i skog och mark. Vi har under en tid haft höga temperaturer, och enligt SMHI kan vi inte vänta någon nederbörd av betydelse under åtminstone de närmaste dagarna, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef och tillförordnat länsråd på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  • Gäller aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen som ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande.
  • Det är fortsatt tillåtet att grilla på egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning.
  • Det är också tillåtet att grilla och elda på fasta grillplatser på allmän plats, samt att använda friluftskök som drivs av gas eller vätska.

Källa: Länsstyrelsen Gotland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet