Hör här vad studenterna tycker om fusket under högskoleprovet. Foto: SVT

Elever reagerar starkt på fusket under högskoleprovet

Publicerad

Det omfattande fusket under högskoleprovet väcker starka reaktioner hos studenterna.

Samtidigt som tusentals hoppfulla satt och skriv högskoleprovet i lördags gjorde polisen i Norrköping ett tillslag mot en lägenhet i centrum. Tre män är nu häktade för att ha hjälp folk att fuska på högskoleprovet.

– Det är jättetråkigt eftersom man själv suttit och verkligen kämpat, säger Cornelia Berzelius som är student i Norrköping.

Många vet om fusket på högskoleprovet

Att det fuskas på högskoleprovet är något som många studenter vet om. Flera studenter SVT Nyheter Öst pratade med tror att det kan finnas en risk att person som studerat länge och hårt, kan missa att komma in på sin drömutbildning till förmån för någon som istället betalat sig in.

– Jag har själv skriv högskoleprovet flera gånger och då känns det det surt att höra att någon annan bara kan glida in med pengar som personen eller föräldrarna har, säger Emilia Larsson.

– Jag ville bli socionom, men kom inte in. Då är det ju tråkigt att andra kommer in gratis utan att behöva jobba för det, instämmer studenten Frida Hedlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet