Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skönbergaskolan i Söderköping har fått pris för deras arbete med elevernas matvanor. I klippet möter du Emy och Vilhelm som hjälper till med dagens lunch. Foto: SVT

Skola i Söderköping prisas för måltidsprojekt – eleven Vilhelm: ”Fler vill prova mer grönsaker”

Uppdaterad
Publicerad

På Skönbergaskolan i Söderköping har man startat ett måltidsprojekt där eleverna lär sig mer om mat och äter tillsammans med lärarna i skolmatsalen. Initiativet har uppmärksammats av Hagdahlsakademien som nu tilldelat skolan Skolmåltidspriset 2023.

I köket håller eleverna Emy Wastesson och Vilhelm Fors på att färdigställa dagens skollunch. Att hjälpa till i köket är en del av måltidprojektet.

– Just nu skär jag morötter. Det är roligt att vi får hjälpa till och det märks att fler vill prova mer mat och grönsaker, säger Vilhelm Fors.

Söderköping

– Det har blivit mycket mer matro i matsalen och det slängs också mindre mat, säger Emy Wastesson.

Inspiration från Jamie Oliver

Inspirationen till måltidsprojektet är hämtat från Jamie Olivers koncept ”Food for life”, och för att fånga barnens nyfikenhet ordnas aktiviteter och pedagogiska måltider.

– Tanken är att eleven, från förskola upp till årskurs nio, ska få en kunskap om mat och måltider och vad det har för betydelse för att de ska må bra, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun. 

Vad är Hagdahlsakademien?

Hagdahlsakademien är en östgötsk akademi som bildades den 5 juni 2002 med syfte att lyfta fram förtjänstfulla insatser för östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet