Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera privata hyresvärdar tvekar på att slussa vidare pengarna – fel tycker hyresgästföreningen. Foto: SVT /TT /SVT

Hyresgäster kan snuvas på elstöd – flera bolag vill behålla pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Elstöd ska snart betalas ut till privatpersoner i södra Sverige. Men om du är hyresgäst och din hyresvärd står på elnätet – blir du utan stöd. Istället blir det hyresvärden som får pengarna i samband med det eventuella elstöd som troligtvis ska betalas ut till företag senare i vår. Flera privata hyresvärdar tvekar nu på om de kommer slussa vidare pengarna till hyresgästerna.

Det mesta tyder på att många företag snart blir beviljade elstöd som baseras på perioden oktober 2021 – september 2022. Det betyder att flera fastighetsbolag kommer att få utbetalat elstöd för elen som deras hyresgäster har förbrukat.

Sen blir det upp till varje enskild hyresvärd att bestämma om pengarna ska stanna i företaget, eller om hyresgästerna ska få pengar utbetalda. Flera privata hyresvärdar som SVT Nyheter Öst har kontaktat, meddelar att de inte planerar att betala ut några pengar från elstödet till sina hyresgäster.

Beslut kanske ändras

Fastighetsbolaget Rikshem äger cirka 29 000 lägenheter i Sverige och är ett av de bolag som inte planerar att slussa vidare ett eventuellt elstöd till hyresgästernas konton. De menar att de flesta hyresgäster redan har gjort en bra affär eftersom många avtal förhandlades redan för två år sedan – innan elkostnaderna ökade.

Men Rikshem vill reservera sig för att planerna kanske ändras för vissa hyresgäster och vill i dagsläget inte ställa upp på en intervju.

Kostar mycket att administrera

HSB har omkring 25 000 hyresrätter i Sverige. De tror inte heller att de kommer att betala ut elstödet på hyresgästernas konton.

– Antagligen kommer det kosta ganska mycket att administrera. Om det går ut ett stöd på 50 öre/kWh till elområde tre, så kanske hyresgästen bara får tillbaka 25 öre efter administration, säger Nicklas Widebeck utredningschef HSB:s riksförbund.

Stödet till företag är inte i sin helhet klart än, utan ska bland annat godkännas av EU.

I videon ovan berättar HSB om varför de inte kommer att slussa vidare eventuellt elstöd till hyresgästerna.

Vilken hyresgäst kan få elstöd?

• Det avgörande kring vem som får ett eventuellt elstöd är vem som står på elnätsavtalet.

• Det finns flera olika upplägg när det gäller el-abonnemang för hyresgäster. De hyresgäster som har så kallad kallhyra och står för värme, vatten och hushållsel själv får automatiskt elstöd i februari eftersom de står på elnätet själva.

• Om all el ingår i hyran kommer fastighetsägaren få utbetalt allt eventuellt elstöd. Sen är det upp till varje företag att själva bestämma om de vill slussa vidare pengarna till hyresgästerna.

• Det vanligaste upplägget är att värme och vatten ingår i hyran, men att hyresgästen har ett eget abonnemang för hushållselen. I de fallen kommer hyresgästen få elstöd för sin hushållsel, men fastighetsbolagen kommer eventuellt få elstöd för de övriga elkostnaderna i hyreshuset.

• Det är du som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 som får utbetalningen, även om du precis flyttat in och inte bodde på adressen under perioden som elstödet baseras på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.