Elvägen på Gotland kan rivas upp nästa år

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kördes passagerare för första gången i elbuss på elvägen i Visby. Men projekttiden börjar gå mot sitt slut för vägen som testas på Gotland. Ursprungsplanen är att utrustningen som ligger i vägbanan ska tas bort i vår.

– Man får inte ha tekniken kvar så att någon annan, eller vi,  skulle kunna använda den, säger Petra Carlenarson, projektledare kommunikation för Smartroad Gotland.

Hösten 2019 lades elektriska spolar ner på delar av sträckan mellan Visby flygplats och centrala Visby. Sedan dess har man testat hur det fungerar att ladda tunga eldrivna fordon samtidigt som de kör på vägen. Efter mars nästa år är projektet, som finansieras av Trafikverket, slut. Men man hoppas nu på en förlängning.

Gotland

Petra Carlenarson hoppas att projektet ska leda till att tekniken med induktiv laddning av fordon blir vanlig i framtiden.

– En kombination av elvägar och snabbladdare tror jag väldigt mycket på, säger hon.

I klippet hör du mer om elvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet