Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnen berätta om historien och verksamhetsutvecklaren Lina-Lotta David berätta om vad ett bredare ordförråd innebär i förlängningen. Foto: August Askbom/SVT

Här får barnen vandra bland stjärnorna – nya projektet för att höja läsningen i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Hageby bibliotek i Norrköping har tillsammans med Svenska kyrkan dragit igång initiativet Läskul. Tanken är att det både ska väcka läslust och att ökade språkkunskaper ska leda till integration och gemensamma kulturella referensramar.

– Det är en familjeaktivitet där man tillsammans hjälps åt att gestalta och påverka berättelsen, säger Lina-Lotta David som är verksamhetsutvecklare på Hageby bibliotek.

Enligt Lina-Lotta David brukar ett barn som varken läst själv eller blivit läst till ha cirka 15 000 ord i sitt ordförråd när det fyller 17 år. Om man däremot har läst eller blivit läst för under uppväxten så har man cirka 50 000 ord stort ordföråd.

Följ med till biblioteket och ta del av barnens berättelse och reaktioner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.