Projektledare för Idrott utan gränser Admir Lukacevic Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Admir startade framgångsrika Idrott utan gränser

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan startade Admir Lukacevic föreningen Idrott utan gränser i Norrköping. Tanken var att genom idrotten motverka utanförskap och segregation hos barn och ungdomar. Idag är föreningen större än någonsin och har spridit sig till flera städer runt om i landet.

Vi kliver in genom dörren till idrottshallen på Vilbergsskolan i Norrköping där föreningen Idrott utan gränser är på besök.

Projektledare Admir Lukacevic och verksamhetsledare Suro Ismailov har precis samlat eleverna för att dra igång lektionen. Det är boxning som står på schemat.

– Om vi kan fånga upp ”kidsen” i tidig ålder, tillsammans med bra förebilder och meningsfulla aktiviteter, då tror jag att vi kan ge dem förutsättningar att forma sin framtid på bästa möjliga sätt, säger projektledare Admir Lukacevic.

”Det är kul att få prova”

Allt började för tio år sedan när Admir Lukacevic fick ansvaret att driva Dolphins integrationssatsning Basket utan gränser i utsatta bostadsområden i Norrköping.

Men Admir Lukacevic ville fortsätta utveckla och bredda konceptet. Och en kort tid därefter startade han föreningen Idrott utan gränser.

Modellen bygger på samverkan mellan kommun, skola, idrottsföreningar och företag. Där ledare från olika föreningar introducerar fritidsaktiviteter på idrottslektionerna i skolan.

– De här är goda ledare som kommer ut i skolan och visar upp olika aktiviteter. Vidare kan de sedan rekrytera till sina egna föreningar. Det blir en ”win-win situation” för samhället, kommunen, skolan och för alla barnen, säger verksamhetsledare Suro Ismailov, IUG Norrköping.

Årskurs 6 i Vilbergsskolan har lektion med föreningen Idrott utan gränser. Foto: SVT / Christian S Zetterdahl

Felicia Jubrink som går i årskurs sex är med och provar boxning på dagens idrottslektion.

– Det är kul att testa på. Då vet man sedan vad man tycker är roligt, ifall man vill prova på någonting lite mera, säger Felicia. 

Tio framgångsrika år

Från att Admir Lukacevic från start var en ensam ledare har föreningen utvecklats explosionsartat under åren.

Det är genom ett hårt arbete för ökad integration, guldkantat med utmärkelser, som man har lyckats väcka ungdomarnas intresse.

Idag har man 13 heltidsanställda och Idrott utan gränser har spridit sig till flera orter, såsom Linköping, Södertälje, Norrtälje, Malmö och Göteborg.

– Det är så underbart att se att konceptet och metoden fungerar. Vi har visat att det faktiskt går att driva det här i flera kommuner, säger Admir Lukacevic.

Verksamhetsledare Suro Ismailov hjälper en elev att boxas rätt. Foto: SVT / Christian S Zetterdahl

Allt fler hittar till idrottsklubbarna

Mätningar gjorda från årskurs fyra uppföljda till årskurs sex visar att redan efter första året så deltar över 20 procent fler elever aktivt i idrotten i skolan.

Och i takt med den stigande flyktingströmmen blev också föreningen en viktig pusselbit för nyanlända barn och ungdomar.

Och att allt fler hittar till de olika idrottsklubbarna vittnar Norrköpings kommun om.

– Badmintonföreningen har tydligt sagt till oss att de har fått 30 nya medlemmar från de nyanlända grabbarna. Och det beror ju på att man jobbar på rätt sätt och fångar upp ungdomarna, säger Håkan Karlsson, sakkunnig vid Utbildningskontoret på Norrköpings kommun.

Se hela inslaget här:

– Det är lätt för många som kommer från andra länder där idrotten spelar en stor och viktig roll. Om man tittar t.ex på bollsporter, så är det känt i väldigt många länder, och det gör ju att det behövs bara en boll för att få människor att integreras, säger projektledare Admir Lukacevic.

IUG:s övergripande mål och arbete hos barn och ungdomar

Mål:

  • Ökat självförtroende: tro på sin förmåga att genomföra saker.
  • Ökad självkänsla: känna sig sedd och bekräftad för den man är.

Indikatorer:

  • Att våga delta aktivt.
  • Att våga synas, kunna skapa sociala relationer.
  • Att våga misslyckas – Att våga säga “Nej” (bryta negativa mönster).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.