Hunduppfödare: ”De bokar valpar redan innan parningen”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort att många har spenderat våren och sommaren hemma och allt fler har valt att skaffa husdjur. Något som inte minst hunduppfödarna har märkt av.

Flera svenska uppfödare som SVT Nyheter Öst pratat med vittnar om en enorm efterfrågan.

– Förut var det betydligt svårare att sälja valpar. Fick ett mail i månaden nu är det tre, fyra mail om dagen, säger Arne Jonasson som tillsammans med sin fru driver kenneln Bimlis i Bona utanför Motala. De har fött upp hundar i över 30 år.

Tingar valpar innan parning

Han berättar också att många numera tingar valpar redan innan parningen har skett. Samtidigt vill Arne Jonasson betona att de är noga med att valpköpet är genomtänkt.

”Det ska vara genomtänkt”

– Man ska inte köpa en hund bara för att barnen vill det. Det ska vara genomtänkt och man ska kunna ta hand om djuret, vilket vi är noga med att undersöka, säger han.

Att det är stor efterfrågan på valpar är något som även Svenska kennelklubben bekräftar. De skriver på sin sajt att efterfrågan är större än antalet valpar som är till salu.

Fler ansökningar om tillstånd

Även Länsstyrelsen i Östergötland märker av intresset, då allt fler uppfödare ansöker om tillstånd för att ta fler valpkullar.

– Bara under juni månad har vi fått in 15 ansökningar, vilket är långt fler än vanligt. Så det märks att man vill ta en extra kull i år för att kön är så lång på valpar, säger Maria Leclercq avdelningschef avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel.

Jordbruksverkets statistik över nyregistrerade valpar visar den tydliga trenden. De första fem månaderna ökade antalet nyregistrerade valpar med tio procent jämfört med 2019.

Hör mer i klippet ovan.

Statistik ur hundregistret

Nyregistreringar 2019

januari 4654

februari 3999

mars 4835

april 4508

maj 6069

juni 5684

Nyregistreringar 2020

januari 4999

februari 4272

mars 4843

april 5345

maj 6644

juni 6543

källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.