• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

När parken är utbyggd ska den generera el till ungefär 5000 villor eller 35000 lägenheter. Foto: TT

Enorm solcellspark planeras på Vikbolandet

Uppdaterad
Publicerad

En jättestor solcellspark planeras på Vikbolandet utanför Östra Husby, det var Folkbladet först med att berätta. Tanken är att det ska bli lika stort som 175 fotbollsplaner.

– Det är ingen tvekan om att den är stor i svenska mått, säger Marcus Qviberg, VD för Sunna Group.

Sunna Group AB är företaget som ligger bakom satsningen och de har under senaste året planerat fem stora parker i Mellansverige där projektet på Vikbolandet är det största. Anledningen att de valde just den ytan är att markägarna sedan tidigare haft problem med översvämningar vilket gör marken sur och energifattig för jordbruk.

Nu ansöker företaget om tillstånd hos länsstyrelsen, vilket gör att storleken kan förändras beroende på vad som finns på den tänkta marken.

Norrköping

När parken är fullt utbyggd är tanken att den ska generera 95 miljoner kilowattimmar per år, det är tillräckligt för att försörja tusentals villor med el.

– Det är svårt att säga hur många villor exakt då det kan skilja mycket i vad ett hus drar, säger Marcus Qviberg.

Östergötland har sedan tidigare en av Sveriges största solcellsparker. I Linköping finns en park som ligger bredvid Gärstadverket och består av 30 000 solpaneler. Men det blir ganska blygsamt jämfört med det som är planerat på Vikbolandet, då tanken är att den ska bestå av 150 000 solpaneler.

Se bilderna från parken i Linköping i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet