Eon vill sälja fjärrvärmeverksamheten i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Eon vill nu utreda möjligheten att avveckla fjärrvärmeverksamheten i Norrköping och Örebro, det meddelar koncernen i samband med det ekonomiska resultatet under onsdagen.

Björn Persson, regionchef Eon Norrköping Örebro, bekräftar för SVT Nyheter Öst att Eon nu utreder möjligheterna att avveckla fjärrvärmeverksamheten.

– Det har kommit ett pressmeddelande centralt i detta nämns att för att öka tillgängligt investeringskapital utreds möjligheten att avveckla fjärrvärmeverksamheten i Örebro och Norrköping, säger Björn Persson.

Eon kommer även fortsättningsvis att ansvara för driften av elnäten i Östergötland.

Kommunen sålde värmeverket

Händelöverket i Norrköping är ett av Sveriges största kraftvärmeverk och levererar idag fjärrvärme till Norrköping, Åby och Söderköping. Här eldas flis, skogsbränslen, gummi och avfall för att omvandlas till el och fjärrvärme.  

1999 sålde Norrköpings kommun 49 procent av aktierna i Norrköpings Miljö & Energi till Sydkraft, som sedan förvärvade resterande del år 2000.

2001 köpte tyska Eon majoriteten i Sydkraft som efter några år bytte namn till Eon Sverige.  

Se i klippet vår studiointervju med Björn Persson, regionchef Eon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.