Foto: Jonas Roslund

Erik är fast på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några veckor är de första fast förlagda soldaterna i Stridsgrupp Gotlands skyttekompani på plats på ön. Men ännu återstår ett 30-tal platser att fylla.
En av de nyblivna öborna är Erik Lönnqvist.

– Det är väldigt rörigt än så länge, vilket kanske inte är så konstigt, vi är först på plats liksom, men efter omständigheterna är det ganska bra tycker jag.

Erik Lönnqvist har bott i Stockholm hela livet. Men sedan några veckor är  alltså Gotland hans nya hem.

Nyblivna gotlänningen Erik Lönnqvist

– Våra saker ligger fortfarande i containrar så det är lite oorganiserat på det sättet, men själva tjänsten är ju samma som alltid ändå.

Luckor i leden

Erik tillhör Stridsgrupp Gotlands skyttekompani som ska bestå av 160 personer, men ännu har man inte lyckats rekrytera alla.

– Vi saknar nästan 30 soldater och officerare till 18:e stridsgruppen och det är öppet att söka fortfarande, så vi får väl se. Vi hoppas vi ska vara fullt bemannade i höst, säger Therese Fagerstedt som är Försvarsmaktens informatör på Gotland. 

Therese Fagerstedt är Försvarsmaktens informatör på Gotland

Armén har överlag svårt att rekrytera, men trots luckorna i leden tycker hon ändå att det varit lättare på Gotland än på andra ställen.

Skyttekompaniet kommer nästa år att få sällskap av ett stridvagnskompani på 140 deltidsanställda. Hur det går med rekryteringen där återstår att se, men utbildningen av de första börjar snart.

Inte sett mycket ännu

Erik Lönnqvist har inte hunnit se så mycket av sin nya hem-ö ännu.

– Vi har haft väldigt mycket tjänst. Men jag har varit på armémuseet och badat och kört runt lite i vår minibuss som försvaret givit oss.

Och hur länge tror han att han blir kvar på Gotland?

– Jag är heltidsanställd nu, så till de inte vill ha mig längre eller jag hittar något annat som är roligare, svarar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer