Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Esmeraldafallet: Mord eller olycka – slutpläderingar i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade fallet med treåriga Esmeraldas som hittades död i sitt hem i Norrköping i slutet av januari förra året.

Esmeraldas mamma dömdes av Norrköpingas tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död. Domen överklagades av båda parter och Göta hovrätt har hållit förhandling i Linköpings tingsrätt.

Två helt olika versioner

Åklagare Helene Gestrin och försvarsadvokat Emelie Righammar höll idag sina slutpläderingar. Det blev tydligt att hovrätten nu har två helt olika versioner att ta ställning till när det gäller vilken skuld Esmeraldas mamma har till dotterns död.

Treåriga Esmeraldas död

– Jag menar att mamman borde dömas för mord, säger Helene Gestrin.

Åklagaren yrkade, oavsett vilken brottsrubricering hovrätten väljer, på ett längre fängelsestraff för mamman och gjorde en liknelse vid att ett rattfyllo som döms för vållande till annans död får ett hårdare straff.

”Det finns inte stöd i utredningen”

Försvarsadvokaten argumenterade å sin sida för att mamman borde frikännas helt.

– Det finns inte stöd i utredningen för att hon varit närvarande, säger Emelie Righammar.

Göta hovrätt meddelar dom den 21 juni.

Hör åklagaren och försvarsadvokaten i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet