Teckning från rättegångens första dag. Försvaret och Esmeraldas mordåtalade mamma längst till höger i bild. Foto: Illustration: Måns Båth

Esmeraldas mamma kan dömas till fängelse

Publicerad

Det mesta pekar på att Esmeraldas mamma kommer att dömas till fängelse. Detta efter att den rättspsykiatriska undersökningen som hon genomgått nu är klar.

– Hon finns för närvarande på häktet i Norrköping, säger försvarsadvokat Per Oehme.

Han berättar vidare att om någon bedöms lida av en psykisk störning så är gången en annan.

– Om någon bedöms lida av psykisk störning så skrivs det vanligen ut ett vårdintyg och personen placeras inom rättspsykiatrin och inte på häktet, säger Per Oehme.

Besked på fredag

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen ska presenteras senast fredag. Därefter ska tingsrätten sammankallas igen för att besluta om domen.

– Jag hoppas att domen kommer någon gång under nästa vecka, säger Per Oehme.

Oaktsamhet vållat Esmeraldas död

Tingsrättens besked på den sista rättegångsdagen i början på juni var att åklagaren inte lyckats bevisa att Esmeraldas mamma och pappa uppsåtligen misshandlat och dödat Esmeralda.
Inte heller att åklagaren lyckats bevisa att mamman och pappan försatt Esmeralda i vanmakt genom att förse henne med narkotika.

Däremot menade tingsrätten att det finns övertygande bevisning för Esmeraldas mamma av oaktsamhet orsakat Esmeraldas död genom att inte tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus när hon var skadad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet