– Vi delar samma taktiska område och följer utvecklingen noga, säger Riho Terras.

Estland och Sverige lierar sig på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Igår beslutade regeringen att återinföra värnplikten och idag gjorde Överbefälhavare Micael Bydén ett besök på Gotland. Med på besöket var också Estlands överbefälhavare som följer den militära upprustningen på ön.

– Sverige är en viktig partner och allierad. Vi delar samma taktiska område, så vi följer utvecklingen noga, säger Riho Terras, Estlands överbefälhavare.

Försvarsmakten har svårt att rekrytera frivillig personal och därför beslutade regeringen igår att återinföra värnplikten.

– Gotland har en nyckelposition i Östersjön, poängterar Öb Riho Terras.

Minst 4000 män och kvinnor per år ska genomgå militär grundutbildning för att öka den svenska militära förmågan. Något den estländska överbefälhavaren välkomnar. På hans sida Östersjön följer man noga försvarets utveckling i Sverige och på Gotland.

Sedan i höstas turas olika förband om att bemanna Gotland i väntan på den permanenta stridsgrupp som håller på att utbildas. De ska komma på plats i sommar.

– Det blir litegrann av en energiinjektion i de förband som kommer hit, säger Micael Bydén, som menar att det berikar förbanden som kommer till ön och avlöser varandra.

Idag tog personal från Livgardet och P4 Skövde emot de båda överbefälhavarna.

– Vi har också andra områden och behov i försvarsmakten som vi måste värna om. Men vi är här för att stanna och vi kommer att fortsätta att utveckla oss på Gotland, säger Micael Bydén.

Så går mönstringen till – nya värnplikten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer