– Vi har ju naturskyddsområden på land och borde väl kunna ha det i vattnet också, tex utanför södra Gotland, säger Anncatrin Hjernquist. Foto: Solvin Zankl

EU kräver att Sverige räddar tumlare utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Östersjöns tumlare skyddas för dåligt, till och med utanför Gotland där de ska vara fredade.

EU-kommissionen riktar nu skarp kritik mot Sverige för bristande skydd av tumlare. Tumlaren är Östersjöns enda valsort och det finns bara ett hundratal kvar.

Tumlarna dör i fiskenäten

Valarna hotas av utrotning för att de fastnar i fiskenät och dör. Nu kräver EU-kommissionen att Sverige vidtar omedelbara åtgärder för att tumlarna ska överleva.

– Vi har låtit det gå alldeles för långt, säger Ida Carlén, tumlarexpert vid Coalition Clean Baltic, till TT.

Åtgärder inom 3 månader

Sverige har nu tre månader på sig att antingen förklara hur kraven är uppfyllda eller vidta åtgärder. Möjliga åtgärder skulle kunna vara att stänga vissa områden för fiske.

Skyddat område söder om Gotland inte skyddat

Det finns skyddade områden för tumlare, särskilt ett söder om Gotland. Men där har inga åtgärder vidtagits. Fisket pågår och tumlarna kan fastna i näten och dö. Det är möjligt att skrämma iväg tumlarna från näten med hjälp av verktyg som låter. Men enligt  Ida Carlén är det bättre att området stängs för fiske.

Gör vattnet söder om Gotland till naturreservat

Ida Carlén får även medhåll från Naturskyddsföreningens ordförande på Gotland, Anncatrin Hjernquist.

– Vi ska självklart skydda tumlarna. Vi skyddar ju fågelarter exempelvis på Lilla Karlsö vilket innebär att man inte får fiska eller åka snabbt med båt runt ön.

Hon menar att det inte borde vara ett problem att skydda tumlarna.

– Vi har ju naturskyddsområden på land och borde väl kunna ha det i vattnet också, tex utanför södra Gotland, säger Anncatrin Hjernquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.