Foto: TT

EU-miljoner till eklandskap

Uppdaterad
Publicerad

Life-projektet Bridging the Gap har beviljats pengar från EU. Projektets huvudsyfte är att restaurera 30 värdefulla ek-områden i södra Sverige och har en total budget på 80 miljoner koronor.

Länsstyrelserna i Östergötland, Kalmar och Blekinge samt Linköpings kommun ingår i projektet som kommer att pågå under sex års tid.

Viktigt för många arter

För Östergötlands del handlar det om 13 olika områden på en ungefärlig yta av 420 hektar.

– Speciellt gamla, grova ekar utgör en viktig del i de här eklandskapen och är livsviktiga för många arter som lever där, säger Maria Taberman, funktionschef naturvårdsenheten, Länsstyrelsen Östergötland.

Skada träd

För att få fram fler gamla ekar planerar man att skada trädet för att påskynda åldrandet.

– Vi behöver fler gamla ekar och kommer därför att påskynda den processen. Det handlar om att överbygga glapp i tid och rum så att arterna kan överleva på lång sikt, säger Maria Taberman.

Läderbaggen trivs i Östergötland

Ekmiljöer är en av de artrikaste miljöerna i svensk natur där över tusen arter är beroende av trädslaget ek för sin överlevnad. Huvuddelen av den europeiska förekomsten av läderbagge finns till exempel i Östergötlands eklandskap.

Även andra natura 2000-arter som större ekbock, ekoxe och hålträdklokrypare lever i dessa miljöer.

– Det är exklusiva arter och så länge de finns kvar får vi ett kvitto på att miljöerna fungerar som de ska och att andra arter finns kvar, säger Maria Taberman.

Start i oktober

Projektet kommer att påbörjas i oktober. Bland annat ska områdena restaureras genom röjning och igenläggning av diken. Även en rad åtgärder för att gynna de ovan nämnda natura 2000-arterna kommer att vidtas.

– Vi kommer bland annat att gräva ner stående ekstockar i marken där ekoxens larver kan leva under sina första fem år innan den blir en fullvuxen ekoxe, säger Maria Taberman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.