Foto: SVT

EU-pengar till pilgrimsvandringar

Publicerad

Ett nytt EU-projekt ska se vad som kan göras för att utveckla intresset för att gå pilgrimsvandringar.

Att gå till Vadstena kan man göra på en pilgrimsvandring. Samma sak gäller Santiago de Compostela i Spanien.

Nu väcks tanken att binda ihop flera pilgrimsleder i norra Europa för att få en lång led som ska kunna locka lika mycket folk som den kända leden i Spanien. Exempelvis skulle leder i Tyskland och Danmark kunna knytas ihop med Birgittaleden, som slutar i Vadstena.

Inte bara för troende

Pengar från EU är det som ska göra det möjligt. Region Östergötland och Linköpings stift ingår i det nyligen beslutade EU-projektet, som ska se om det ökade intresset för pilgrimsvandring också kan bidra till större tillväxt och ökad besöksnäring. Samtidigt vill projektet undersöka hur man kan öka intresset utan att man låter miljön ta skada.

Pilgrimsvandringar riktar sig numera inte enbart till troende.

– För den moderna människan kan en vandring vara en startpunkt för ett nytt skede i livet, säger Lars Cederlöw, föreståndare på Pilgrimscentrum i Vadstena.

Flera länder inblandade

I det nya projektet ingår Sverige, Storbritannien, Italien, Norge och Rumänien. Beslut om projektet togs 5 oktober i år och det ska pågå 2017-2020. Budgeten ligger på totalt 1,3 miljoner kronor, alltså runt 12 miljoner svenska kronor.

Åtminstone till en början kommer pengarna att gå till olika fomer av erfarenhetsutbyte mellan deltagarna i form av möten och workshops.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer