Maya Miltell arbetar med EU-projektet om att rapportera algblomning Foto: Länsstyrelsen i Stockholm/SVT

EU-projekt vill ha hjälp med rapporter om alger

Publicerad

Informationscentralen för egentliga Östersjön vill nu ha hjälp av badgäster för att rapportera förekomst av algblomning.

Dagens satellitbilder ger inte tillräckligt bra information för att kunna se cyanobakterier och algblomning i sjöar och längs kusten. Det ligger bakom EU-projektet i Östersjön där allmänheten uppmanas att rapportera hur det ser ut längs våra stränder.

– När man tittar på en satellitbild så är det ju en vanlig bild och då kan även andra saker synas, säger Maya Miltell, handläggare på Länsstyrelsen i Stockholm, som är med i projektet.

Satellitbilder räcker inte till

Om det exempelvis finns bottensediment, som rörts upp, så kan det vara svårt att se om det bara är grumligt vatten eller cyanobakterier.

– Det vi gör är att vi försöker ta fram en ny typ av satellitbildsanalys, berättar Miltell.

För att se hur den nya analysen stämmer så vill man alltså få in rapporter från folk på plats.

– Det är minst lika viktigt för oss att få reda på om vattnet ser klart ut, understryker Maya Miltell.

Rapporterna kommer att samlas in genom att allmänheten ringer till Informationscentralen för egentliga Östersjön mailar eller att information lämnas via sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.