Foto: Adam Ihse / TT

EWK-priset till satirtecknaren Max Gustafson

Uppdaterad
Publicerad

Satirtecknaren Max Gustafson får årets EWK-pris. I juryns motivering framhålls hans förmåga att förena humor med allvar vilket gör att ”budskapet naglar sig fast”.

”Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Men han driver också med fördomar, stereotypa könsroller och vår oförmåga att förstå klimathoten”, skriver juryn.

Max Gustafson är född 1977 och har varit verksam som tecknare i 21 år, bland annat i dagstidningar och fackförbundstidningar. Han har också gett ut fyra böcker.

Priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet den 10 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

Vem var EWK?

Visa

Ewert Gustav Adolf Karlsson (EWK) (1918 – 2004) växte upp i Mogata, Söderköpings kommun. Han var bondpojken som tecknade på fritiden för att senare bli världsberömd politisk tecknare.

EWK har illustrerat böcker, tecknat porträtt och illustrationer för särskilda ändamål. Mest känd är han för sina politiska teckningar i Aftonbladet och tidningen Land. Konstverk som Moder Jord och EWK:s menageri, där han tecknade partiledarna som djur, är för alltid inskrivna i konst- och presshistorien.

Hans mästerliga förmåga att skildra människor och fenomen, på ett för betraktaren tydligt och gripande sätt, gjorde honom världsberömd.

EWK har tre gånger begåvats med titeln världsmästare i sin genre. Ett urval av hans teckningar har visats på många utställningar i Sverige. Han är också representerad på ett antal museer i skilda delar av världen.

Källa: Arbetets museums webbsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet