Vitryggig hackspett och Svensbo på Torpön i Sommen. Foto: Nordens Ark/TT och Jens Johannesson, Länsstyrelsen Östergötland

Rekordpengar till naturreservat i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har avsatt 46 miljoner kronor för bildande av naturreservat i Östergötland i år. Pengarna ska användas till fördelning i de förhandlingar som pågår och de måste vara klara till sista september. Annars omfördelas pengarna till andra delar av landet. Ett normalår fördelas 15-20 miljoner.

Under slutet av augusti pågår det fortfarande förhandlingar om värden för knappt 25 miljoner kronor, vilka länsstyrelsen tror sig få klara i tid.

– Ja, huvudutbetalningen till markägare ska ha skett innan dess. All planering för själva reservatet behöver inte vara klar, säger Jens Johannesson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Naturreservat i Östergötland

Berör flera naturreservat

Pengarna kommer i år ge länet sex nya eller utvidgade naturreservat.

Ofta har länsstyrelserna arbetat i flera år med de områden de önskar göra till naturreservat. Ett område han vill lyfta fram som särskilt värt att satsa på, och som nu också ska bli naturreservat, är Svensbo lövskog på Torpön i sjön Sommen i Ydre kommun.

Det området pekades ut som intressant redan under 1970- och 1980-talen. Då häckade vitryggig hackspett där och arten har under senare år åter setts i södra länsdelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturreservat i Östergötland

Mer i ämnet