F13 och Bråvalla hyllades

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska flygvapnet inrättades 1926 och fyller alltså 90 år. Flygvapenchefen Mats Helgesson reser därför landet runt och besöker nedlagda flottiljer för att hålla deras minne vid liv. Idag landade han på före detta F13 i Norrköping.

Idag är det tyst och stilla på banorna. Skillnad var det förr i tiden.

Bråvalla flygflottilj togs i drift 1943, mitt under andra världskriget och lades ner 30 juni 1994, alltså för 22 år sedan. Under högtidstalen idag framhölls hur viktigt  F13 en gång var.

– F13 var på sin tid en väldigt stor och viktig flottilj för oss. Incidentberedskapen och krigsförbandsproduktionen var ju under många år väldigt stor här i Norrköping, så det här var ju ett väldigt viktigt, tungt och bra förband, säger generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef.

Idag finns det fem flygflottiljer kvar i landet. Flygvapenchefen anser att luftförsvaret är väl utrustat och räcker till för landets försvar. Under den här turnén besöker han däremot det som hör historien till.

– Jag tycker det är viktigt att hedra och vårda minnet av våra nedlagda förband. Det flygvapen vi har idag bygger ju på kunskaper och erfarenheter från de förband som vi tidigare haft aktiva, så för mig är det viktigt och jag tycker att det känns bra.

Besöket avslutades med en ceremoniell kransnedläggning för att hedra flottiljen och dess tidigare personal. Sen var det dags för före detta F11 vid Skavsta att få besök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer