Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara fyra procent av de hjärtstartare, som är registrerade i hjärtstartarregistret, finns i bostadsområden. Foto: SVT

Hjärt-lungfonden kampanjar för fler hjärtstartare

Publicerad

De flesta av de hjärtstartare som finns registrerade i hjärtstartarregistret hittar man på företag och institutioner. I våra bostadsområden finns det färre. Det vill Hjärt-lungfonden ändra på och ger nu bidrag till de som vill gå ihop och skaffa en egen hjärtstartare.

Bidraget ligger på 5 000 kronor och kan alltså sökas av privatpersoner som sedan samlar ihop resten av den summa som behövs. En hjärtstartare kan kosta från ungefär 10 000 upp till över 30 000 kronor.

Trots att hjärtstartare har blivit allt vanligare så är det inte så många som överlever ett plötsligt hjärtstopp i Sverige.

– Det är bara sex procent som överlever. Jämför man det internationellt så finns det städer som Seattle, Stavanger eller Amsterdam där man har lyckats öka överlevnaden upp till 20-25 procent, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-lungfonden.

I videoklippet ovan kan du se en intervju med Kristina Sparreljung.

SVT har tidigare berättat om Annika Elovsson i Torskär utanför Norrköping. I hennes bostadsområde gick grannar ihop och köpte en egen startare som nu sitter utomhus på en vägg så att alla kan nå den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Annika Elovsson om hur hon lyckades få en hjärtstartare till byn. Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.