Drogförebyggarna Håkan Fransson och Christine Hummelblad. Foto: privat

Ny studie: Få högstadieelever använder droger i Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

Relativt få högstadeungdomar i Boxholm använder droger. Det visar en drogvaneundersökning som genomförts med alla högstadieelever på Stenbockskolan.

– Det finns inget i materialet som sticker ut negativt, säger Håkan Fransson, socionom.

Drogvaneundersökningen genomfördes med hjälp av Drogförebyggarna Öckerö. Resultatet presenterades i samband med ett föräldramöte i veckan.

– Uppslutningen var jättebra. Det har tidigare varit svårt med större föräldramöten efter pandemin, men i Boxholm var det fullsatt, säger Håkan Fransson som är socionom och arbetar med Drogförebyggarna Öckerö.

Boxholm

Mindre lustgas

Den senaste tiden har droganvändandet bland ungdomar i Östergötland uppmärksammats på flera sätt, bland annat användandet av 3-cmc. Men enligt Håkan Fransson verkar användadet i alla fall inte ha nått elever i högstadieåldern.

– Tvärt emot använder ungdomarna i Boxholm mindre lustgas än i de andra kommunerna vi arbetar med, säger han.

Öckerömetodens mål är att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar genom att öka föräldrars och vuxnas attityder.

– Det är de elever som redan i högstadiet röker och dricker som sedan också provar narkotika. Därför riktar vi in oss på dem, säger Håkan Fransson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Stark/SVT/Linnea Palmgren/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boxholm

Mer i ämnet