• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

Få nybyggen klarar energimålen

Det är få av de byggnader i Sverige som har energiklassats som klarar energiförbrukningskraven för nya byggnader. 
På Gotland missar 89 procent energimålen och i Norrköping 85 procent. Det är sämre än i  Sverige som stort där siffran är 81 procent. Det visar en ny sammanställning från Indoor Energy och Ömangruppen baserad på energideklarationer.

– I Sverige går cirka 40 procent av energiförbrukningen till att värma och kyla fastigheter. Många fastighetsägare gör redan stora energieffektiviseringar, men de flesta har goda möjligheter att göra ännu mer, skriver Mats Bjelkevik, vd Indoor Energy, i ett pressmeddelande.

Om sammanställningen:

Visa

Indoor Energy och Ömangruppen har sammanställt de energideklarationer från Boverket som innehåller en energiklassificering. Energiklassningen av byggnader är till för att göra det enklare att jämföra byggnader med varandra och få en uppfattning om deras energianvändning. Knappt hälften av energideklarationerna innehåller i dag en energiklassning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer