Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Hoffstedt, fabrikschef vid Cementa i Slite, berättar vad dagens besked innebär. Foto: SVT

Fabrikschefen: Risken för akut cementkris inte undanröjd

Uppdaterad
Publicerad

Cementa välkomnar dagens besked från regeringen och hoppas att lagen går igenom i riksdagen. Bolaget tänker nu lämna in en ansökan om att få ett treårigt tillstånd för fortsatt brytning.

Det förslag regeringen nu lägger fram innebär tillfälliga ändringar i miljöbalken för att bolaget ska kunna fortsätta bryta sten som ännu inte har brutits inom ramen för det nuvarande tillståndet. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 oktober i år. Förslaget måste dock först godkännas av riksdagen.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef vid Cementa i Slite, tycker det är bra att regeringen nu lägger fram förslaget men menar att man ännu inte är i mål.

– Risken för en akut cementkris är inte undanröjd i och med detta. Det återstår fortfarande flera frågor. Men risken har minskat, säger hon.

I klippet ovan berättar Matilda Hoffstedt mer och vår reporter förklarar vad förslaget innebär. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet