Unionens fackordförande Andreas Danielsson på Saab i Tannefors, Linköping. Foto: SAAB / Unionen

Facket: ”Inte en så stor sak, det känns naturligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen presenterades kvartalsrapporten för Saab under en presskonferens. Den redovisar en förlust för tredje kvartalet på över hundra miljoner kronor. Det innebär att flera hundra anställda kommer få gå från Saab, uppger Ekot.

Unionens fackordförande på Saab i Tannefors ser inte omstruktureringen som något oväntat.

– Jag ser det som en naturlig del i företaget då vi har haft en väldigt stor expansion de senaste åren och vi har väldigt många program igång samtidigt, och nu går man mot en produktionsfas, säger Andreas Danielsson, ordförande fackförbundet Unionenklubben Saab Tannefors.

”En naturlig del i företaget”

Vidare säger han att företaget nu går mot leverans av produktionen.

– Vi har haft en stor uppgång av till exempel konstruktion och design och nu ser vi att de delarna blir mindre framöver, säger Andreas Danielsson vid Unionen Saab Tannefors.

Enligt Sveriges radio Ekot handlar det om att minska antalet anställda med 300 och konsulter med 550 .

– Det är nya uppgifter för mig, just de detaljerna om antal. Det är ingenting som vi från de fackliga delarna fått presenterat tidigare. Det vi fått tidigare är från kvartal två att man börjat prata om effektiviseringar inom bolaget, säger Andreas Danielsson.

”Får se vad det här innebär i slutändan”

Mer detaljer skulle presenteras under hösten, tillägger han.

– Jag kan inte säga någonting om själva antalet utan det får vi se sen, vad det innebär i slutändan, säger han. 

Hur kan det här drabba Linköping?

– Svårt att spekulera om i nuläget. Det är uppgifter som vi inte vet i nuläget, företaget måste presentera mer detaljer vad som händer, säger Andreas Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer