Fängelse för dödsolyckan i Ydre

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett flerårigt fängelsestraff för den 39-årige man som körde på och dödade en motionär i Ydre kommun.

Den nu 39-årige man som åtalats för att ha kört ihjäl en man i 50-årsåldern strax utanför Österbymo i december dömdes idag vid Linköpings tingsrätt till fängelse i två år och åtta månader.

Han döms för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, grovt rattfylleri samt grov smitning från trafikolycksplats. Mannen döms dessutom att betala sammanlagt 300 000 kronor i skadestånd till sex målsägande.

Ydre

Det var 3 december i fjol som 39-åringen körde på en man i 50-årsåldern strax utanför Österbymo, i Ydre kommun i södra Östergötland. Den sistnämnde var ute på vägen och åkte rullskidor och ska enligt åtalet ha varit väl synlig genom reflexer och pannlampa.

Onykter och utan körkort

39-åringen körde en lätt lastbil och har inget körkort samt var onykter vid tillfället. Han har erkänt rattfylleriet och den olovliga körningen, men inte att vållandet till annans död skulle varit grovt. Han har också hävdat att han trodde att han kört på ett djur och inte ville stanna vid olycksplatsen eftersom han saknar körkort.

Ett vittne har under rättegången berättat att ha kört om en rullskidåkare och att denne var väl synlig för honom.

Körde på polis

Den dömde forcerade dessutom en vägspärr som polisen satt upp för att få stopp på honom. I samband med detta så körde han på en kvinnlig polis. Efter den händelsen följde en biljakt i försöken att hejda 39-åringen. Efter att en polisbil kört in i hans lätta lastbil tog jakten på honom slut.

39-åringen är tidigare dömd för vårdslöshet i trafik, rattfylleri och olovlig körning med mera.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet