Följ med barnen på bingo i Vrinneviskogen Foto: SVT/Christian Zetterdahl // Karta/ Jonna Björnstjerna

Äventyrlig sagokarta ska locka barn till skogen

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningar visar att barn allt mer sällan kommer ut i naturen. I Vrinneviskogen i Norrköping har man skapat en fantasifull sagokarta – för att locka och göra upplevelsen lite mer spännande.

Det är Norrköpings kommun tillsammans med illustratören och barnboksförfattaren Jonna Björnstjerna som har tagit fram den nya äventyrliga kartan.

–  I barnböckerna får jag fantisera fritt, men här måste ju kartan stämma överens med verkligheten och samtidigt se lite fantasifull och rolig ut, vilket var lite knepigt, säger Jonna Björnstjerna.

Norrköping
Barnen från förskolan Ripan fick idag prova på bingospelet som tillhör den nya kartan Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Bingo i skogen – jakten på kottar, hundar och hurtbullar

Ett bingospel följer med kartan och meningen är att barnen ska leta reda på saker i naturen. Och med tanke på barnens ivriga sökande och glada tillrop idag – så var det en succé.

Så här ser bingobrickorna ut som barnen ska kryssa i. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Kartan ska locka ut barnen i naturen

Undersökningar visar dock att barn spenderar allt färre tid i naturen – även under sommartid.

Den nya sagokartan är ett sätt att försöka locka ut barnen till en spännande upplevelse.

– Det här riktar sig ju till skolor och förskolor för att kunna få ut barnen mer i naturen. Den här kartan och bingospelet är en liten hjälp på traven, säger friluftsstrateg Lina Hedmark, på kultur- och fritidskontoret i Norrköping.

Följ med barnen på bingo i skogen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet