”Jag är förvånad att ingen annan ansökt om just den här kombinationen förut”, säger Rickard från Linköping. Foto: TT och privat

Får inte ha FCK YOU som nummerplåt

Uppdaterad
Publicerad

Rickard från Linköping tänkte att han skulle ha en lite annorlunda registreringsskylt på sin båge. FCK YOU tyckte han skulle passa bra och ansökte om tillstånd från Transportstyrelsen. Men det tyckte inte Transportstyrelsen som nu avslagit hans ansökan.

– Jag skulle haft skylten på min chopper (ombyggd mc ofta med lång framgaffel, reds anm). Meningen var att det skulle vara lite stötande, berättar Rickard, som var den som ansökte om skylten. 

– Men när jag såg vad det skulle kosta så var jag i efterhand glad att jag fick avslag, säger Rickard och skrattar.

Rätten till personlig skylt i tio år kostar enligt Trafikverket 6.200 kronor.

”Förvånad att ingen ansökt tidigare”

Myndigheten skriver så här i sin motivation till avslaget: ”Den teckenkombination du begärt kan uppfattas som stötande. Transportstyrelsen avslår därför din begäran. Stötande är vanligtvis anspelningar på alkohol, droger, sex svordomar, religion eller kriminalitet.” 

– Jag är förvånad att ingen annan ansökt om just den här kombinationen förut. Det hade ju sett extra bra ut just på en registreringsskylt för en motorcykel, säger Rickard till SVT Nyheter Öst.

Ska lägga undan till ny skylt

Enligt Transportstyrelsen får Rickard inte överklaga avslaget av sin nummerkskylt. Han berättar att han antagligen ska fundera ut en ny bokstavskombination till mc:n nu istället.

– Jag funderar på vad jag kan komma på för något. Nu har jag tid på mig att lägga undan pengar till kostnaden också. 

Regler för personlig skylt

Din skylt ska ha minst två och högst sju tecken. Som tecken räknas bokstäver, siffror och mellanrum. Du kan inte enbart ha mellanrum i skylten utan teckenkombinationen behöver bestå av minst en siffra eller en bokstav. Alla skyltar centreras.

Du får använda alla bokstäver i svenska alfabetet, A-Ö

Tänk på att bokstäverna Å, Ä och Ö är lite mindre än övriga bokstäver.

O och 0 (nolla) jämställs som tecken

Om skyltkombinationen SONNY är upptagen är också S0NNY det.

MC-skylt ska ha två till sex tecken 

Du kan inte ha sju tecken på mc-skylt eller så kallad USA-skylt (300x110 mm). Här gäller två till sex tecken. Mc-skylt får ha högst tre tecken per rad.

Produkt- eller företagsnamn kräver medgivande 

Om du vill använda en beteckning som motsvarar ett produkt- eller företagsnamn, måste du kontakta den som äger rätten till namnet och få ett skriftligt medgivande som du bifogar ansökan.

Skylten får inte väcka anstöt 

Skylten får inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet.

Skylten får inte se ut som ett registreringsnummer

Det är inte tillåtet med teckenkombinationer som motsvarar registreringsnummer (tre bokstäver + tre siffror eller tre bokstäver + två siffror + en bokstav) eller skylt för beskickningsfordon (två bokstäver + tre siffror + en bokstav).

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.