Foto: Jessica Gow/TT

Henrik Dorsin får Tage Danielsson-priset 2022

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Dorsin förnyar den medkännande humanismen i svensk kultur. Så motiverar priskommitten att komikern får Tage Danielsson-priset för 2022.

– Jag blev väldigt glad. Tage är en av de stora anledningarna att jag gör det jag gör. Redan som barn var det han och Hasse Alfredsson som inspirerade mig. Jag minns att jag ville vara med och leka med dem, säger en glad Henrik Dorsin.

Hur hade ditt liv sett ut om Tage Danielsson inte hade funnits?

– Det hade varit betydligt tråkigare skulle jag säga. Då hade jag kanske jobbat i charken i matbutik. Det har en väldigt stor betydelse att han fanns.

Vad gör Tage så bra tycker du?

Det är kombinationen av intelligens men också tillgängligheten och trams. Det är inbjudande, brett och fungerar på alla åldrar och alla bakgrunder, samtidigt som det är gjort med skärpa och från hjärtat.

Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne har delats ut sedan 1987, och ska gå till en förtjänt humanist i Tage Danielssons mening och anda. Priset delas ut vartannat år. Även 2020 års vinnare Liv Strömqvist fick sitt pris i dag, sedan pandemin försenat ceremonin.

Priskommittens motivering

2022 års pristagare skojar både med och på allvar. Han utvecklar likt Tage revyn med satiren som grund. Med iscensättningen av Tages folkkära julberättelse “Karl-Bertil Jonssons julafton” har han låtit nya generationer möta Tages anda med samma lekfullhet kring orden som skickliga hanterande av de sceniska uttryckssätten. 

Årets pristagare är flerfaldigt uppmärksammad för sitt arbete och har en gedigen meritlista. Både som enskild individ och som medlem i humorgruppen Grotesco levereras skarpögd samhällskritik i intelligent underhållningsform.

Henrik Dorsin är komikern, skådespelaren, manusförfattaren, dramatikern, revymakaren och teaterchefen som med träffsäker satir kan konsten att synliggöra orättvisor och samhällskritik med humor och värme.

Henrik Dorsin förnyar den medkännande humanismen i svensk kultur.

Tidigare vinnare av Tage Danielsson-priset

1987 – Hans Alfredson

1990 – Suzanne Osten

1992 – Marit Paulsen

1994 – Ferenc Göndör

1996 – Jonas Gardell

1998 – Georg Henrik von Wright

2000 – Kristina Lugn

2002 – Fredrik Lindström

2004 – Viveca Lärn

2006 – Erik Blix

2008 – Per Åhlin

2010 – Sissela Kyle

2012 – Jan Berglin

2014 – Claes Eriksson

2016 – Bodil Jönsson

2018 – Jesper Rönndahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.