Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Lönneskog Hogstadius är verksamhetschef för organisationen Svenska ägg. Foto: SVT

Faran för fågelinfluensa inte över

Publicerad

På onsdagen mildrades restriktionerna för fjäderfäbesättningar i Östergötland. Fortfarande gäller dock skyddsnivå 2 och i Skåne har ett nytt utbrott av sjukdomen konstaterats.

Faran är på intet sätt över.

– Nej tyvärr, tyvärr, så det dröjer och det lär fortsätta att dröja innan Jordbruksverket och SVA blåser faran över, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på organisationen Svenska ägg.

Smitta i Skåne

Bakom kommentaren ligger det faktum att en anläggning i Skåne nyligen har visat sig ha smittan. I Polen och Tyskland finns smittan på lantbruk och i Danmark har smittan hittats hos vilda fåglar.

13 april togs reglerna bort när det gäller skyddsområden i Östergötland och onsdag 21 april tas också reglerna om övervakningsområden bort. Det innebär att Östergötland har skyddsnivå 2, precis som resten av landet.

Hålla höns inomhus

Fortfarande gäller dock att fåglar i kommersiella besättningar ska hållas inomhus och höns i hobbyverksamhet ska hållas inhägnade, gärna under tak.

Det var i februari och mars som fågelinfluensan fick ett kraftigt utbrott i Östergötland. Fem besättningar drabbades och ett stort antal djur avlivades. Drabbade gårdar måste totalsaneras efter ett utbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer