Foto: Björn PerssonVisa alla (5)
Visa alla (5)

Färgargården brann ner i natt

Publicerad

Café Färgargården vid Åbackarna i Norrköping brann ner till grunden i natt.

Larmet om branden kom vid tvåtiden på torsdagsmorgonen och när räddningstjänsten kom på plats var själva kafébyggnaden övertänd. Ingen person har kommit till skada vid branden som man ännu inte vet orsaken till.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand, men ville inte på torsdagförmiddagen säga vilka iakttagelser man gör den bedömningen på. En teknisk undersökning ska påbörjas på brandplatsen så snart det går.

Räddningstjänsten fick inrikta sig på att skydda övriga byggnader, som är av betydligt äldre datum än själva kafédelen som nu brunnit ner. De äldre byggnaderna är K-märkta trots att de flyttats hit från olika delar av Norrköping och t o m Dalarna.

Det s k boningshuset  hämtades t ex från Lida Gård i Smedby år 1939, då Färgargården invigdes som ett museum över textilfärgstillverkningen i Norrköping.

– Allt bekostades av förre färgfabrikören Emil Skiöld som då bodde i den byggnad där Stadsmuseet ligger idag, berättar Annecharlotte Hertz, f d stadsantikvarie i Norrköping.

– Även om själva kafédelen inte var K-märkt så känns det tråkigt att kaféet nu är borta. Det har ju lockat mycket folk till Färgargården sedan det byggdes på 80-talet.

-Jag var själv med att bevaka så att huset fick en utformning som passade i miljön, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer