Foto: Region Östergötland

Färgtest i läkarutbildningar stoppas i Östergötland

Publicerad
Flera regioner stoppar nu ett moment i läkarutbildningar som uppmärksammats med utmärkelsen årets förvillare. I momentet används ett personlighetstest där människor delas in enligt olika färger. Testet kritiseras för att sakna vetenskaplig grund. Östergötland är en av de regioner som tar bort den här delen av läkarutbildningen.

Årets förvillare delas ut av föreningen Vetenskap och folkbildning. I början av januari gick utmärkelsen för 2019 till fyra regioner (tidigare landsting): Västra Götaland, Halland, Östergötland och Västernorrland.

Alla har fyra har köpt in och betalat för utbildningar där ett moment handlar om att alla människor kan indelas i någon av fyra grupper, med olika färger och personlighetsegenskaper.

”Ska avslutas”

Nu stoppas det kritiserade momentet i flera av regionerna.

– I Västra Götaland finns på central nivå en förväntan om att detta ska avslutas i alla förvaltningar, säger Gabriel Holmqvist vid regionens presstjänst till TT.

Även i Halland och Östergötland plockas momentet med personlighetsfärger bort från utbildningarna där det förekommit, uppger regionerna.

I Västernorrland funderar man på saken inför nästa utbildningsstart till hösten. Men inget beslut är fattat, skriver regionens presstjänst i mejl till TT.

Hårt kritiserat

Färgtestet har förekommit som en liten del i vidareutbildning av läkare. Det har dock mötts av hård kritik.

– Modellen, eller kartan, är ingen bra beskrivning av hur människor fungerar. Där har du det största problemet, säger Magnus Lindwall, psykologiprofessor vid Göteborgs universitet, till P4 Skaraborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer