Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så säger östgötarna om sina resvanor: ”Jag känner flygskam, det tror jag de flesta gör” Foto: Christian Zetterdahl/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Färre flög från flygplatserna i Östergötland

Publicerad

Under 2019 väntas antalet flygpassagerare på de svenska flygplatserna minska med närmare fem procent, enligt Transportstyrelsens prognos. I Östergötland har passagerarna på länets flygplatser minskat de fyra första månaderna på året.

När det gäller Norrköpings flygplats har antalet passagerare sett till den totala utrikestrafiken minskat med 3 112 passagerare de första fyra månaderna under 2019, jämfört med samma period 2018.

– Ja, vi har ett litet tapp, säger Ola Matsson, vd Norrköpings flygplats.

Vidare säger han att det till stor del beror på att FlyBMI, som trafikerade Norrköping gick i konkurs.

– Flygbolagets konkurs i februari påverkar väsentligt, säger Ola Matsson.

Väntas minska med fem procent

Enligt Trafikprognosen från Transportstyrelsen väntas antalet flygpassagerare på de svenska flygplatserna minska med närmare 5 procent 2019. En minskning som till viss del beror på flygskam, efter den senaste tidens debatt, säger Ola Matsson.

– Flygandet påverkas negativt av flygskam, men också av flygskatten. Det har blivit dyrare att flyga och gör att många inte kan eller väljer att inte flyga lika ofta, säger Ola Matsson.

Även resandet från Linköpings flygplats har minskat. När det gäller antalet passagerare sett till den totala utrikestrafiken har den minskat med 1 297 passagerare de första fyra månaderna under 2019 jämfört med samma period 2018.

– Anledningen är att vi haft betydligt färre flygstolar den aktuella perioden, säger Camilla Lejon, vd Linköpings flygplats.

Vidare säger hon att man under maj månad väntar en rekordökning.

Foto: TT

– Vi räknar med drygt 1000 fler resenärer under maj månad jämfört med maj månad under 2018, säger hon.

”Flygplatser med många privata resenärer mer drabbade”

Hon tror absolut inte att minskningen beror på någon form av flygskam.

– Absolut inte, den stora majoriteten av våra resenärer reser i affärer och då måste man ut i världen för att träffa kunder. Jag tror kanske mer att flygplatser som har många privata resenärer drabbas, säger Camilla Lejon.

– Som privat resenär tänker man kanske till en extra gång innan man väljer ressätt, säger hon.

Linköping City Airports vd Camilla Lejon Foto: Linköping City Airport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer