Foto: TT

Färre talgoxar än vanligt på fågelborden

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår den årliga fågelräkningen på fågelborden. Redan nu ser man att det är färre blåmesar och talgoxar än tidigare år.

Just nu pågår den årliga fågelräkningen. Och det är inte för sent att vara med. Bara att kika ut genom köksfönstret och räkna fåglar.

Man kan räkna fåglar och rapportera in till Sveriges ornitologiska förening även i morgon, men redan nu märks en tydlig trend: Det är färre blåmesar och talgoxar jämfört med tidigare år.

– De preliminära resultaten tyder på att talgoxar och blåmesar har minskat i förhållande till andra arter. Det tror vi beror på att det var en besvärlig vår, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

Maj månad, när talgoxar och blåmesar häckar, var ovanligt fuktig och sval i år. Därför blev det ont om insekter och många kontaktade föreningen och berättade att fågelungarna hade dött i boet.

– Det är väldigt populärt med kameraholkar så många hörde av sig när de upptäckte att alla ungar i boet hade dött, säger Anders Wirdheim.

En annan mer långsiktig trend är att koltrastar och rödhakar upptäcks allt längre norrut.

– Tidigare fanns inga koltrastar norr om Sundsvall, men nu rapporteras det in längre norrut. Det tror vi beror på att vintrarna har blivit mildare, säger Anders Wirdheim.

Räkningen sker bara under en helg varje år, sista helgen i januari. Förra året fick föreningen in över 20 000 rapporter. Man räknar inte det totala antalet fåglar utan man ska ange hur många fåglar av en viss art som man ser samtidigt på fågelbordet.

– Det här är ju ingen vetenskaplig undersökning, men det ger ändå en bra fingervisning om vår fågelfauna, säger Anders Wirdheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.