• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Gunnar Bendelin är en av eldsjälarna som har drivit igenom projektet med ett eget VA-system. Foto: SVT

Eget system ger färskvatten i överflöd

Uppdaterad
Publicerad

Medan många områden i vårt land kämpar med vattenbrist har ett gäng gotlänningar i Östergarn hittat en lösning som gör att färskvatten numera finns i överflöd. Havsvatten saltas av och blir färskvatten som används i 217 hushåll.

Det dammar om traktorn som kör på den sandiga åkern vid Skags gård på Östergarn. Morötterna dras systematiskt upp och hälls upp i trälårar.

I morgon bitti kommer de att ligga tvättade och paketerade ute i butik. Dagens skörd är snart avslutad.

Kunde skörda tre veckor tidigare

I år kunde Johan Hellgren och hans anställda börja skörda närmare tre veckor tidigare än vanligt. Det tack vare ett nytt VA-system som numera gör att färskvatten finns i överflöd i området och därmed säkrar tillgången på morötter.

– Det är kanon, vi har kopplat på oss hemma också. Perfekt vatten! Vi behöver inte tänka på att vattnet tar slut, som andra somrar, säger en nöjd Johan Hellgren.

Grönsaksproducenten Johan Hellgren kunde skörda morötter rekordtidigt i år tack vare det nya systemet. Foto: SVT

Tio års arbete

Det var när styrelsen för det lokala utvecklingsbolaget Nygarn såg över hur området skulle kunna utvecklas i framtiden, som man insåg att vatten och avlopp var prio ett. Efter tio års arbete har man skapat ett eget kretsloppssystem där 217 hushåll ingår.

– Nu när vi har åstadkommit den här lösningen ligger vi i framkant. Där andra har stora problem att klara både vatten och avlopp har vi en lösning. Det innebär att vi kan få nybygge och nyetableringar, berättar Gunnar Bendelin som är projektsamordnare.

I Östergarn råder inget bevattningsförbud till skillnad från övriga Gotland, Fårösund undantaget.

Varje droppe används

Region Gotland har investerat i avsaltningsverket i Herrvik. De vill också flytta reningsverket i Katthammarsvik till det som finns vid Skags gård.

– Det är jätteintressant att vi kan samarbeta så här med det allmänna. Det sporrar dem och det sporrar oss, säger Gunnar Bendelin.

Hitta lokala lösningar

Systemet har väckt stor uppmärksamhet, bland annat under Almedalsveckan.

– Varendra droppe som används i systemet kommer till nytta, förutom det som avdunstar då förstås, menar Gunnar Bendelin.

Det finns plats för fler att ansluta sig för de som bor i närheten. Gunnar Bendelin tror att systemet kan fungera på fler ställen, men menar att man kan behöva hitta egna lösningar.

– Jag brukar säga att man ska gå in och titta på sitt område och försöka hitta lösningar utifrån sina lokala förutsättningar. Men jag tror att på en hel del ställen skulle det här vara möjligt att genomföra, säger han.

Här kan du se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.