Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mette och Anna Gunder tycker syftet med den fastsittande korken är bra, men den är besvärlig. Hör mer i videon. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Fasta korkar snart ett lagkrav – väcker reaktioner: ”Tycker inte om dem”

Publicerad

Senast 2024 ska alla plastkorkar på flaskor och förpackningar sitta fast och redan nu är de nya korkarna på plats på flera förpackningar. Medan de fasta korkarna hissas av vissa, dissas de av andra. Korkarna har skapat debatt.

– De sitter dåligt till. Det är väldigt svårt att stänga dem och så hamnar de väldigt ofta i vägen när man häller, säger Anna Gunder från Finspång, som inte är förtjust i de fastsittande korkarna.

Korken sitter fast för att underlätta källsortering och förhindra nedskräpning i naturen och är en följd av ett nytt EU direktiv för engångsplast som träder i kraft i juli 2024.

Lagkrav som företagen måste följa

I Sverige är vi duktiga på att panta och källsortera. Men tanken med fastsittande korkar är att ännu färre korkar kommer att gå förlorade, slängas eller glömmas i naturen. I stället ska korkarna pantas tillsammans med flaskan, enligt Jimmy Sandell, kommunikationschef vid Livsmedelsföretagen. Han har dock förståelse för att konsumenterna reagerat.

- Absolut, framför allt om man inte känner till orsaken till de nya korkarna utan tror att detta är nåt som företagen själva har hittat på, säger han.

Men från 3 juli 2024 är detta ett lagkrav och något som företagen måste göra.

Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef vid Livsmedelsföretagen. Foto: Claudio Bresciani/TT och Livsmedelsföretagen

– Det är alltså inget som företagen gör för att försvåra för konsumenterna. Tvärtom, som de flesta omställningar till mer hållbar produktion, så innebär detta stora investeringar för företagen, säger Jimmy Sandell.

Han tror även att det kan komma andra varianter av fastsittande korkar och att situationen just nu är extra förvirrande eftersom det bara är vissa flaskor som än så länge har fastsittande korkar.

Hör konsumenter hissa och dissa de nya korkarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.