Foto: Mikko Lindskog/SVT

Femöresbron är historia – kommer skrotas

Publicerad

Idag presenteras förslag för vad som ska hända med Femöresbron i Norrköping. Det lutar åt en ny, högre bro.

För att reparera den gamla bron så skulle 80 procent av stålet behöva bytas ut. Därför föreslås en ny bro över Motala ström på platsen vid Åbackarna.

– Om man skulle ha renoverat den gamla bron så skulle det ha blivit i princip en ny bro i alla fall. Den var ju slut den gamla bron, det är bara att konstatera. Då får vi försöka göra en ny bra bro som även är handikappanpassad, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

”Måste gå vidare”

En ny bro föreslås också bli högre för att den inte ska dränkas om vattenflödet skulle bli högre på grund av klimatförändringar. Att bron blir tillgänglig för alla anses också vara ett tungt skäl för en ny bro. Den gamla anses för smal och ha för stark lutning.

– Jag tror att det finns ett starkt stöd för det när vi tittar på de fakta som finns. Sen har jag förståelse för om människor tycker att det här är väldigt tråkigt att man inte får tillbaka den gamla fina Femöresbron. Samtidigt måste vi gå vidare nu. Vår ambition är att det ska bli en ny, fin bro, som passar in i området.

”Rimligt satsa på att bygga ny bro”

– Det är viktigt att man vågar fatta ett beslut nu så att det inte drar ut på tiden. Man kan inte hålla på med två parallella spår hela tiden. Jag tycker att det låter mest rimligt att satsa på att bygga en ny bro.

Det formella beslutet väntas tas i tekniska nämnden om en vecka och Karin Jonsson tror att förslaget med stor sannolikhet går igenom. Kostnad för en ny bro beräknas bli mellan 20 och 25 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer