Dreamfilm är en av de filmtjänster som står åtalade för upphovsrättsbrott i Linköpings tingsrätt. Foto: TT/Skärmdump

Filmpirater ställs inför rätta – ”Det är jätteallvarliga brott”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga män som misstänks ligga bakom filmsajterna Dreamfilm, Tankafetast och Piratehub står åtalade för upphovsrättsbrott. Idag startade rättegången i Linköpings tingsrätt.

De fyra åtalade är en 23-åring från Linköping, en 25-åring från Motala, en 22-åring från Saltsjö-Boo och en 35-årig dansk medborgare som är bosatt i Västsverige.

– Det är jätteallvarliga brott. Det här har varit en av de största illegala tjänsterna. De har skadat svenska rättshavare, utländska rättshavare och kreatörer enormt och de har tjänat mycket pengar på det. Rent generellt kan man säga att för den här typen, det gäller mångmiljonbelopp, säger Henrik Pontén, jurist vid Rättighetsalliansen.

Målsägande är filmbolagen Walt Disney, FOX Paramount, Noble Entertainment, Nordisk Film och Svensk Filmindustri.

Kräver skadestånd

Enligt åklagaren ska de fyra tillsammans ha skapat bland annat Dreamfilm.se där filmer erbjudits för nedladdning. Den 23-årige Linköpingsbon har varit ägare till just den piratsajten och åklagaren vill att han betalar 927.309 kronor i skadestånd till de filmbolag som är målsägande vad det gäller Dreamfilm.

– När de här sakerna begicks fanns det EU-praxis från Europadomstolen som, menar försvaret, sa att det här var inte olagligt, att tillhandahålla en sån här inbäddad länk. Det skiljer sig rätt väsentligt från Pirate Bay. Här är det bara fråga om en så kallad strömning eller streaming, säger advokat Rolf Klintfors, som företräder en av de misstänkta.

25-åringen från Motala har enligt åklagaren byggt upp databasstrukturen och stått för driften av sajten som rent geografisk låg på en server i Nederländerna.

– Skulle tingsrätten finna att det är brott mot upphovsrättslagen så menar min klient att hans insats har varit så blygsam att den når inte upp till någon straffbar nivå, säger Rolf Klintfors.

Det är i nuläget oklart vilka ytterligare skadeståndskrav som kommer att väckas under rättegången.

Piratsajter släcktes

Det var i början av 2015 som polis och åklagare gjorde en samlad insats som gjorde att piratsajterna Dreamfilm, Tankafetast och Piratehub stängdes ner.

– Det är inte vi som tagit ner sajterna, det är de själva som gjort det för att förhindra fortsatt brottslighet, sade kammaråklagare Mats Ljungqvist då till tidningen IDG.se.

Ett meddelande om att sajten är nedstängd efter en polisinsats möter besökare på piratsajten Dreamfilm. Foto: Dreamfilm.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.