Finansminister Magdalena Andersson (S) kom till stan för att träffa Sveriges förenade studentkårer som hade årsmöte.

Finansministern mötte studenterna i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson träffade idag Sveriges förenade studentkårer i Linköping. Men några pengar hade hon inte med sig.

Idag fortsatte festandet i Linköping när studentorkesterfestivalen gick in på andra dagen. Idag kom också finansminister Magdalena Andersson (S) till stan för att träffa Sveriges förenade studentkårer som hade årsmöte.

Men där uteblev festligheterna – för några mer pengar hade hon inte med sig – varken till studenterna eller universiteten.

– Det vi gjort från regeringens sida är att höja lånedelen i studiemedlet med tusen kronor från 1 januari 2015 och det hoppas jag har underlättat för många.

Krav på 50/50

Att möta studentrörelsens krav på 50/50 i lån och bidrag är dock inte aktuellt.

– Jag förstår deras utgångspunkter. Det finns många saker en finansminister måste göra och då behöver man prioritera, säger hon.

Drygt 60 miljarder kronor per år får högskolorna av staten men det räcker inte, menar studenterna.

Behövs mer resurser

– Vi som studentrörelse ser gärna att det tillförs mer resurser till högre utbildning, för vi tycker alla ska ha rätten som vill att faktiskt studera, säger Charlotta Tjärdahl, vice ordförande i Sveriges förenade Studentkårer.

– Ja, här har vi ju byggt ut utbildningarna och det är viktigt att alla har möjlighet att läsa en högre utbildning om det är det man drömmer om. Men vi har också avsatt resurser för att höja kvalitén, inte minst inom lärarutbildningen och de samhällsvetenskapliga ämnena där det varit väldigt få undervisningstimmar tidigare, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.