Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finansministern vill lagstifta mot spritbussar

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av den omfattande smugglingen av alkohol med så kallade spritbussar är finansministern nu beredd att lagändra.

I dag var det den åttonde rättegångsdagen i Linköping mot ett bussbolag från Östergötland som misstänks för omfattande alkoholsmuggling med så kallade spritbussar. Samtidigt besökte finansministern tullen i Helsingborg för att prata om spritbussarna.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt med de mängder alkohol som förs in och som sedan riskerar att säljas vidare till våra ungdomar, samtidigt som vi vet att det finns stora pengar att tjäna på organiserad brottslighet på det här området som vi absolut inte kan acceptera, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Lagändring och punktskatter

Efter SVT:s avslöjanden om den omfattande smugglingen och de stora vinster som spritbussarna gör, är finansministern beredd att lagstifta mot trafiken.

– Jag är absolut öppen för att ändra lagstiftningen för att göra det svårare att smuggla in sprit i Sverige. I Danmark tar man ut punktskatt snabbare än vi gör här i landet. Det skulle underlätta för de som jobbar med det här, säger Magdalena Andersson.

Regeringsuppdrag

Sedan ett år finns ett regeringsuppdrag till bland annat polis och tull att stoppa trafiken. Men bara en enda gemensam insats har gjort på ett år.

– Ja det var ju en punktinsats som gjordes, sedan tas det ju bussar andra veckor också. Men sedan är de ju begränsade för att det är mycket administrativt arbete efteråt och här måste vi titta på hur vi kan göra det lättare för de här myndigheterna att arbeta, säger Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

spritbussarna

Mer i ämnet