Finland kan köpa JAS-plan

Uppdaterad
Publicerad

Finlands flygvapen kan komma att köpa svenska stridsflygplan av modellen JAS Gripen, enligt det finländska flygvapnets kommendör Kim Jäämeri. Men beslutet ligger sex år fram i tiden.

Saab har sedan tidigare pekat ut Finland, Belgien, Kenya och Slovakien som potentiella affärspartner i framtiden.

Ett brev med information om affären kommer inom kort att skickas till den svenska regeringen, uppger Jäämeri. Utöver Saab kommer amerikanska Boeing och Lockheed Martin, franska Dassault Aviation och paneuropeiska Eurofighter att vara med och tävla om ordern.

Offerter kommer att begäras in 2018 och 2021 är det dags att fatta beslut. De nya stridsflygplanen ska vara i bruk på 2030-talet.

Finland ratade i en upphandling som avslutades 1992 det svenska alternativet och valde den gången i stället det amerikanska stridsflygplanet F-18 Hornet, vilket är det plan som en ny generation stridflygplan nu ska ersätta.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.