Finska stridsflygplan på plats i Visby för att öva

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under det pågående kriget i Ukraina så övar Finland och Sverige med flyg och marina stridskrafter. En knutpunkt är Gotland och flygbasen F17.

Övningen har varit planerad en längre tid men sätter nu ännu mer fokus på det viktiga samarbetet med Finland.

– Det är klart att detta sker i tider som sätter övningen i perspektiv, säger Jonas Wikman, ställföreträdande insatschef vid Försvarsmakten.

Kriget i Ukraina

Igår gick överbefälhavaren Micael Bydén utmed att hotbilden mot Sverige har ökat och det påverkar Försvarsmaktens verksamhet.

I ett pressmeddelande säger försvarsministern Peter Hultqvist att övningen är en viktig del av att stärka det svenska försvaret.

– Den regering i vilken jag ingår fortsätter att driva på sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige. Samövning med Finland är en viktig del i att stärka vårt försvar. Genom att öva våra nationella förband tillsammans stärker vi vår förmåga att agera gemensamt som grannar om det skulle bli nödvändigt, säger Peter Hultqvist.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet