Siemens De Geerkontor i Finspång. Foto: Siemens

Siemens i Finspång i rysk muthärva

Uppdaterad
Publicerad

Siemens SIT i Finspång misstänks ha mutat sig till ett ryskt jättekontrakt. Nu har chefsåklagaren för korruptionsbrott inlett en förundersökning om grovt mutbrott.

– Det rör sig om förhållandevis stora belopp med tanke på den höga företagsbot som Siemens SIT ska betala till de schweiziska myndigheterna, säger Alf Johansson, chefsåklagaren vid riksenheten för korruptionsmål.

Köpte kontraktet

Det handlar om en av de gasturbiner som användes när det statligt ägda ryska gas- och oljebolaget Gazprom byggde sin del i gasledningen Yamal, från Sibirien till Tyskland.

Storordern gick till Siemens SIT i Finspång och mellan 2004 och 2006 leverades turbinerna till Ryssland. Samtidigt gjordes flera stora pengaöverföringar från företaget till Gazprom via konton i Schweiz.

– Runt årsskiftet observerade jag att den schweiziska myndigheten ålagt bolaget med en företagsbot, då började jag titta på det här, säger Alf Johansson.

Erkände och betalade miljonböter

I november 2013 hade den schweiziska myndigheten inlett och avslutat en utredning om misstänkt mutbrott mellan Siemens SIT i Finspång och det ryska gasbolaget Gazprom. Det efter att pengar betalats via schweiziska bankkonton.

Utredningen slutade med att Siemens betalade närmare 71 miljoner svenska kronor och medgav samtidigt att inblandning i mutaffären.

– Det är alldeles riktigt att företaget, i och med att man har gått med på att göra den här betalningen, har medgivit att man har brustit, säger Alf Johansson.

Svensk inblandning utreds

Men från Siemens SIT i Finspång handlar erkännandet om en uppgörelse mellan det tyska huvudkontoret och den schweiziska staten.

– Det var en diskussion som vi lokalt i Finspång inte var med i, det var våra jurister i Tyskland som förde den diskussionen, säger Mats Rosander, personal- och informationsdirektör vid Siemens SIT i Finspång.

– De förhandlingar som har bedrivits har ju självklart handlat om de turbiner som skulle levereras från Siemens i Finspång. Därför har jag inlett  en förundersökning för att det finns anledning att tro att det funnits svenskar med i processen. Om det rör sig om brott eller inte ska den här utredningen komma fram till, säger Alf Johansson.

Premiärministern mitt i smeten

Nuvarande premiärminister Dmitrij Medvedev satt då som ordförande i styrelsen för Gazprom.

– För närvarande har jag ingen aning om på vilken nivå någon kan ha tagit emot mutor i Gazprom, utan jag kan mycket väl tänka mig att det rör sig om mellanhandsnivå. Men det har jag som sagt ingen aning om, säger Alf Johansson.

”Vi samarbetar med åklagaren”

Åklagaren har begärt in handlingar från Siemens SIT och den schweiziska myndigheten och får även rättshjälp från Schweiz.

– Jag har ingen aning om hur lång tid det här kan ta, säger Alf Johansson.

– Vi samarbetar med åklagaren och det är egentligen den kommentar jag kan ge innan förundersökningen är avslutad, säger Mats Rosander på Siemens SIT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.