• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Foto: Linköpings kommun

Fisk ska kunna vandra upp i Stångån

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun satsar på ett så kallat fiskomlöp på Nykvarnsholmen och en fiskränna i närheten av Snugganparken.

Fiskomlöp är en naturliknande slinga som byggs intill och runt vandringshinder.

– Omlöp kan byggas lite här och var, där det finns hinder. Det är en öppning på ovansidan och en på nersidan. I det här fallet handlar det om att bygga en sluss genom Kinda kanal men också passage förbi Teknikska verkens vattenkraftverk.

Detta görs för att gynna fisken, då de allra flesta arter vill vandra. Särskilt arter som leker och fortplantar sig i strömmande vatten.

Hotad fiskart gynnas

– Fisken i området, inklusive den ovanliga arten asp, får mycket bättre möjligheter att vandra från Roxen upp till Tannefors, säger kommunekologen Gunnar Ölfvingsson.

Den hotade, rödlistade fiskarten asp, som finns i Motalaström gynnas särskilt av detta.

– Arten asp är en av de arter som kommunen har särskilt ansvar för, säger Gunnar Ölfvingsson.

Fiskarnas vandring ska dessutom kunna följas via en livesändande fiskräknare.

Vandringen kan följas online

– En viktig del är ju att kunna visa på effekter och resultat, så en kamera installeras för att man ska kunna följa fiskarnas vandring, säger Gunnar Ölfvingsson.

Kameran är uppkopplad online och alla intresserade kan ta del av vandringen på en särskild hemsida. I projektet ingår renovering av den slitna kajen och broar över ån samt anläggning av en ny parkmiljö.

Allt beräknas vara klart i november 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet