Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elpriser är något man verkligen tänker på just nu, säger Arvid Sundblad, VD på Fiskeby board. Foto: SVT

Kartongtillverkarens elkostnader – kan bli fem gånger så dyrt

Publicerad

Kartongtillverkaren Fiskeby i utkanten av Norrköping kan få betala fem gånger så mycket för den el de köper in nästa år.

Vid vissa tillfällen väljer företaget att låta produktionen stå stilla för alternativet kostar helt enkelt för mycket.

– Skulle vi kör bara med el här, som vi har som back-up, då går vi back med ett par miljoner per dygn, säger vd:n Arvid Sundblad.

Norrköping

Som tur är kan Fiskeby producera 30 procent av sin elförbrukning i sin egen anläggning. Den el som behövs utöver det behöver dock köpas in.

Ökade kostnader varje dag

Företagets anläggning i Norrköping tillverkar kartong av återvunnet material. Bland det som lämnas in finns dock plastbelagda produkter och kläder, som istället eldas upp. Pannan byggdes för ett antal år sedan och har också en turbin kopplad till sig.

Det gör att anläggningen är självförsörjande på ånga och att en turbin producerar 30 procent av den el som behövs.

När pannan behöver stå still blir det dyrt när den egentliga produktionen av kartong fortsätter. Vecka 40 står pannan still för bl a underhåll och då blir det kostnader på flera miljoner kronor för el, varje dag. Beroende på det aktuella elpriset får man då överväga om själva produktionen av kartong också ska stoppas.

Hör Arvid Sundblad, vd för företaget, berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet